Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Vattengympa

Vår skrivande medlem Arne Stråby har återkommit med en artilel denna gång om vår populära vattengympa på Svedmyrabadet.

Vattengympa ger befrielse

Naturistföreningen Eos i Stockholm har bytt badställe för inomhusbruk och håller numera till i Svedmyrabadet, som normalt är ett handikappbad och bjuder skön värme i vattnet.
Där har man också vattengympa, som man säjer, alltså lite gymnastik i vattnet.

Jag har bett Lisel som leder vattengympan att berätta lite om varför den är bra.

- Vattnet ger så många upplevelser som luften inte kan ge. Vattnet ger motstånd, massage och en helt annan tyngdpunkt i kroppen, en helt annan upplevelse.

- Är det bättre än bara att simma?

- Jag tycker vattengympan är bättre än simning. Du rör dig mer varierat i vattengympan och du rör dig på nya sätt både för att du får instruktioner och för att du genom dina erfarenheter kan utföra rörelserna mer fullt ut allt eftersom. När man simmar håller man ofta upp huvudet så att nacken är spänd, och då är gympan mer skonsam för rygg och nacke.

- Ett mellanting mellan simning och vattengympa är vattenjoggning. Då har man någon form av flythjälp, bälte till exempel och sen joggar man i fantasifull och varierande stil i lodrätt läge fram och tillbaka utan att röra botten.

- Hur började du med vattengympa?

- Jag jobbade på Riksbanken och där hade vi en underbar och rund bassäng högst upp under glastaket, och vi anlitade Korpen att leda vår vattengympa. Och så ordnade Korpen en kurs för att leda vattengympa som jag var med på - och simsalabim var det jag som ledde vattengympan. När Riksbanken sedan organiserade om så flydde jag byråkratin och utbildade mig till friskvårdare och startade eget. Med firman i ryggsäcken for jag omkring från morgon till kväll och ledde gympapass både på land och i vatten.

- Hur var det att börja med naken vattengympa?

- Bada naken är inget som har varit någon stor grej i mitt liv tidigare. På somrarna, tillsammans med vänner och barnen har vi badat nakna när vi varit själva på stranden, det är mycket skönare, särskilt i saltvatten. Jag hade aldrig badat naken i bassäng förrän jag fick förfrågan att leda vattengympa för EOS. Men jag kunde bara inte säga nej, man behöver lite utmaningar. Första gången hade jag tänkt ut att jag skulle vara i vattnet hela tiden, för hur skulle jag våga dansa naken framför ett gäng främmande vattengympare? Men det blev fullt i bassängen, så det var bara för mig att kliva upp och gå på kanten och vifta.

- Efteråt var jag så uppfylld av lyckokicken på ett sätt som jag sällan varit. Jag bröt igenom någon spärr i mig. Sen gick det fort att vänja sig och känna sig trygg i att röra mig naken och bli betraktad. Som vattengympaledare är jag inte ett objekt. Jag är ett subjekt, ett kraftfullt, aktivt och glädjefullt subjekt som inspirerar andra att röra sig som subjekt, inte för att bli betraktade utan för att uppleva. Nu på den tredje terminen, är naturist-vattengympa en världslig sak för mig. Jag ful-dansar med glädje på bassängkanten för att inspirera er i vattnet till befriande rörelser.  

Ja, som deltagare i Liselotts vattengympa kan jag bara instämma. Den är verkligen befriande och något att se fram emot. Liselott ser alltid glad ut, och då blir man glad själv. Jag hoppas att vattengympan kan fortsätta som nu, i en bassäng med varmt och skönt vatten.

Arne Stråby