Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Eos 30år

Artikel skriven av Arne Stråby och införd i tidningen Tillsammans 2005 i anslutning till Eos 30-års jubileum.

Ågestabadet: Eos firade sina 30 år

Naturistföreningen Eos har firat sitt 30-årsjubileum. Det skedde som sig bör vid Ågestabadet, strax söder om Stockholm, som Eos betraktar som sin hemmaplan. En framställning från Eos bidrog till att Ågesta blev det första officiella nakenbadet i Stockholmstrakten 1989.

Ågastabadet har kommit att fungera väl som nakenbad. Eos fick i början hjälpa till med en del praktiskt som att klippa gräs ibland, men det är historia. Stockholms kommun tar sitt ansvar för toaletter och gräsklippning och annat nu, så samarbetet fungerar väl. Kommunen satte upp gungor för barnen för några år sedan. Ågestabadet har en fin sandstrand vid sjön Magelungen och är ett barnvänligt bad som lockar många barnfamiljer.

Det var en lördag den 18 juni som jubileet firades med kaffe och bullar, korvgrillning och annat som föreningen bjöd på. Tipspromenad, lotteri, barnaktiviteter och spel stod också på programmet.

Ordförande i Eos är sedan fyra år tillbaka Börje Svenzon. Han var nöjd med att vädergudarna stod på Eos´ sida och att han kunde räkna in ca. 150 besökande till jubileet.

Lilian Järnåker hör också till dem som arbetar i Eos. Hon var med när Ågestabadet invigdes för 16 år sedan och har det som sitt stambadställe.

- Varför jag åker till Ågesta - ja, vart annars? Det finns ju inget annat riktigt nakenbad i Stockholm. Och bada med kläder på har jag slutat med för länge sedan...

Monicka sålde lotter för Eos. Hon och hennes man åker ofta hit, och även hon är med Eos styrelse.

- Jo, visst är Ågesta det bästa badet för oss. Kanske är jag partisk - men så är det. Det ligger bra till, och det finns inte många bad för naturister i Stockholmstrakten.

Vid jubileet bad vi om namnförslag på vår nya badflotte som vi har inskaffat nu i år. Den kommer att döptas till "Solön" vid ett senare tillfälle. Det namnet hade föreslagits av fyra personer, så man fick dra lott om priset. Det blev Christina som vann priset, biocheckar.

Eos tyngs inte av sina år utan är en aktiv förening. Varje vecka under sommaren har man grillkvällar vid Ågesta, och i augusti varje år har man även kräftskiva. För närvarande har föreningen ungefär 200 medlemmar.

Arne Stråby