Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

En vecka på Magnolias

Ett reseminne av Ingvar Fröderberg publicerat i tidningen Tillsammans

Skriver ner några rader för att i ord försöka återge en vecka på naturistresorten Magnolias några minuter från Maspalomas Dyner.

Veckan inträffade i början av mars. Jag och några vänner från NF EOS hade beslutat oss för att lägga grunden inför den sommar vi stod inför. Vännerna hade rest tidigare under veckan. Jag tog Sterlings lördagsflight och anlände strax efter middagstid till Las Palmas på Gran Canaria. En kort stunds väntan på lokalbussen nr 66 söder ut. Var inte helt observant och fick betala dubbel avgift (normalt 3 euro) till Faro 2, Playa del Ingles förmodligen för att det stod en dam efter mig i kön.

Chauffören trodde förmodligen att vi hörde ihop och jag reagerade inte i den plötsliga värmen som slog emot en. Hemma i Stockholm var det fortfarande vinter. Efter en timme eller så var bussen framme vid Faro 2. Hoppade ivrigt och snabbt av, med en utskrift från Google Earth i hand och börjande vandra i riktning Campo de Golf. Jag får erkänna att även med flygbilden i handen, gick jag inte den närmaste vägen. Råkade faktiskt gå förbi porten en gång utan att observera att här var det.  

Väl innanför den diskreta men vackra porten öppnades ett paradis. Det första man såg var en frodig vacker växtlighet. Runt hörnet fanns poolen omringad av solstolar med många gäster som bara njöt av den flödande solen. I lägenhet väntade mina vänner med en en härlig kycklinggryta och gott vin. Snabbt av med reskläderna och dags att bara koppla av.  

Lite senare mot kvällen, som här nere kommer snabbt, stod en upplevelse av den berömda solnedgången vid fyren Faro. En snabb, mycket snabb, promenad gjorde att vi hann precis fram innan solskivan nådde horisonten. En verklig fin minnesbild. Något senare samma kväll kunde vi beskåda en av de få totala månförmörkelserna detta år i en ljum sommarbris.

Vår lägenhet låg mitt i området med endast ett par få meter till poolen. Frukost på altanen i morgonsolen med blommande hibiskushäckar runtom. Ståtliga fikusar och vajande palmer därtill. Koltrasten fick ungar under tiden och därmed bråttom. Duvan ville gärna smaka lite av våra flingor. Morgonjoggaren gjorde sina regelbundna varv runt området och personalen sopade och fejade, torkad och ställde solstolar på rad. På andra sida poolen fanns baren och restaurangen. En glad gutt från Askim i Norge stod i köket. Hela personal var för övrigt mycket tillmötesgående och trevliga.  

När man är här nere, är det ju ett måste att ge sig ut i dynerna och till stranden. En gratis buss gick varje timme från entrén ner till fyren, men även in mot centrum. Det var mitt först besök här nere och att vandra bland dessa dyner, i detta solsken var något sagoligt. Vissa dagar var vinden alltför stark vilken gjorde besöken något kortare men det var en upplevelse även då i denna sandblästring. Hemma väntade poolen och det var många timmar kvar av solen. Med en god bok i ena handen och en drink i den andra vill författaren gärna att detta skulle vara för evigt.

Nu finns det mycket vackert även på andra delar av ön: Vi hyrde bil några dagar. Tacksam att inte behöva köra i detta inland där vägarna slingrade sig så tvärt uppför/ utför bergssluttningar att man nästa kunde se nummerskylten där bak. Att vi hade tur med väder även dessa dagar gjorde inte upplevelsen sämre. Vilka stup. Vilka vyer. Platser som Playa de Mogán, Fataga, San Bar-tolomé, Pico de Las Nieves och Santa Lucia avsatte djupa spår i minnet. Hur orkade så många svenska cyklisten tas sig fram här?

En vecka går fort här i paradiset. Anläggningen som sådan annonseras som den enda naturistresorten på Gran Canaria. Den består av 28 bungalows med 18 meterspoolen i mitten och allt inbäddat i en tropisk grönska. Mer information kan inhämtas på http://www.canariasnatura.com där även bokning kan ske. Gästerna kommer från hela Europa. En mycket fin och stillsam, avslappnad atmosfär rådde under hela tiden. Det fanns inga fler svenskar där just då men väl danskar, holländare, engelsmän. De flesta jämna par men också äldre ensamma män och så vi. Mathållningen står man antingen för själv i den lilla köksavdelningen som finns i lägenheten eller så kan man intaga alla måltider i den lilla restaurangen inom området som har öppet från frukost till sen kväll. Vissa kväller förekommer livemusik som omväxling.

Vill ni uppleva något ut över det extra förlägg en resa hit. Något dyrare blir det men det är det värt.

Ingvar